На 28ми януари Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ Кьолн-Бон и клуб „Будители“ ни събраха на една необикновена киновечер в Кьолн и излъчиха българския документален филм “Пътят на воина”.

Събитието беше необикновено по две причини. От една страна филмът ни представи една изключително интересна, внушителна и за съжаление недостатъчно известна личност – отец Георги от добруджанското село Жегларци. “Отец Георги е един съвременен будител, една от най-важните личности на 20ти век в България,” твърди Георги Тодоров, сценарист и продуцент на филма. “При него имаме дух, вяра, характер, мисия – човек на висота във всички измерения!” Едночасовият филм проследява последните дни от живота на отец Георги (1923 – 2015). Чрез разказите на 92-годишния отец, на неговите деца, както и на игуменката Валентина Друмева от Калоферския манастир научихме за живота на този внушаващ респект свещеник.

Отец Георги в дома си в село Жегларци, сцена от филма “Пътят на воина”

Отец Георги е един обикновен, неук, изключително трудолюбив човек с шестчленно семейство. Той посвещава живота си на Господ и църквата, при това в трудното време на Комунизма, когато религията е била забранена и множеството от свещениците са били принудени да хвърлят расото. Това не намалява неговата вяра нито за минута и не възпира решителността му да защитава българското Християнство. Преминавайки през много трудности и препятствия, завършва Софийската духовна семинария (по онова време прокудена за 40 години от столицата в Черепиш) и през 1965г. да става свещеник. Същата година двамата с брат му дават бащината си къща за първа християнска църква в Жегларци и я наричат “Св. Св. Кирил и Методий”. През следващите години отец Георги продължава да изкарва прехраната на семейството си с тежък физически труд. Проповядва в църквата и безстрашно, на всеослушание в цялата страна защитава Православната вяра. Вдъхновени от неговия пример 20 момчета от малкото село Жегларци, единадесет от които са неговите собствени и тези на брат му синове, също стават свещеници.

Георги Тодоров, сценарист и продуцент на “Пътят на воина”, представи лично документалния филм в Кьолн

Освен че гледахме “Пътят на воина”, тази вечер имахме и възможността да научим още множество любопитни подробности за отец Георги, както и за снимачния процес от специалните гости Галя и Георги Тодорови, продуценти на филма. Георги Тодоров е филолог, теолог и писател и сценарист на филма, присъства неотлъчно на снимките и провежда разговорите с отец Георги в село Жегларци. Режисьор и оператор е Христо Димитров.

Евелина Михайлова от клуб „Будители“ и Станка Крафорст от Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ Кьолн-Бон

Публиката имаше възможност да зададе лично въпроси на Галя и Георги Тодорови

След премиерата в началото на юни 2016г. в София “Пътят на воина” беше показан и продължава да бъде показван както в столицата, така и в други градове като Бургас, Варна, Добрич и Ловеч.

За актуална информация и следващи прожекционни дати посетете страницата във ФейсбукТук можете да видите и трейлъра на филма. 

Ако имате желание да узнаете повече за живота на отец Георги, можете да закупите книгата “Святост за България. Живот, дела и подвизи на отец Георги от Жегларци” (написана от игуменка Валентина Друмева от Калоферския манастир) от Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ Кьолн-Бон.

Продукция: © media pulse 2018
Текст и снимков материал: Ана Бързакова 

Сподели на профила си във фейсбук