На 12-ти ноември 2017 в Кьолн се състоя „Вторият Немско-българския ден на историята“. Събитието в Лев-Копелев-Форум премина под мотото „10 години членство на България в ЕC – Проследяване на историческото развитие“ и имаше за цел както да допринесе за отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България към Европейския съюз, така и да уведоми за актуалните исторически изследвания на комунистическия период от 1944 до 1989
г.

Организаторите – Кьолнският Клуб на българските студенти „Будители“ и Немско-българското историческо дружество „Памет“ в Мюнстер – бяха подготвили една изключително информативна и пъстра програма.

Сред гостите бяха видни политически лица като Вернер Йостмайер – почетен консул на Република България в провинция Нордрейн-Вестфалия, Андрей Ковачев – член на Европейския Парламент, Тобиас Флесенкемпер от Югоизточно-Европейското дружество в Мюнхен (Südosteuropa-Gesellschaft e.V.) и Ахмет Едис – заместник-председател на Съвета по интеграция в град Кьолн, също така български журналисти, дейни в Германия и България, немският писател Томас Фрам и Сандра Вака – ръководител по проекти към Кьолнския Миграционен музей ДоМиД. Заедно с присъстващите в публиката те дискутираха по актуални теми като развитието на България през последните 10 години и ролята й в ЕС, политическата ситуация по време на Комунизма и сега, протестните движения през последните 50 години до днес, както корупцията и миграционните проблеми.

Д-р Кристоф Лорке (историк и доцент по съвременна история във Вестфалския Вилхелмс университет, Мюнстер)

Д-р Кристоф Лорке, историк и доцент по съвременна история във Вестфалския Вилхелмс университет, Мюнстер

„Първият Немско-български ден на историята“ се проведе на 5-ти ноември 2016 в град Магдебург. Това ежегодно събитие дължим най-вече на Немско-българското историческо дружество „Памет“ в Мюнстер, което беше създадено през 2015-та година от д-р Кристоф Лорке (историк и доцент по съвременна история във Вестфалския Вилхелмс университет, Мюнстер) и Улф Георгиев (председател на Немско-българска родителска инициатива „Ян Бибиян“ в Мюнстер). „Идеята ни беше да създадем един вид платформа за обмяна на информация между всички, които се интересуват от политическата, икономическата, социална и културна история на България – били те българи, германци, българо-германци…“ сподели с нас д-р Лорке. „Също така искаме и да преборим растящата незаинтересованост и изключването на България като тема в тукашните медии, тъй като те не отговарят на ролята на тази страна в Европа, както и на големия брой на българи, живеещи в Германия.“

Тобиас Флесенкемпер, Югоизточно-Европейско дружество в Мюнхен (Südosteuropa-Gesellschaft e.V.)

Тобиас Флесенкемпер, Югоизточно-Европейско дружество в Мюнхен (Südosteuropa-Gesellschaft e.V.)

Вернер Йостмайер, почетен консул на Република България в провинция Нордрейн-Вестфалия

Вернер Йостмайер, почетен консул на Република България в провинция Нордрейн-Вестфалия

Андрей Ковачев, член на Европейския Парламент

Андрей Ковачев, член на Европейския Парламент

Доказателство за мотивацията на организаторите беше не само прекрасно подготвеното тазгодишно събитие в Кьолн, но и фактът, че вече се работи над програмата за „Третия Немско-български ден на историята“. Той ще се състои през октомври 2018-та година в Лайпциг, един от градовете партньори на България по време на социализма.

Снимки от събитието можете да разгледате в галерията.

Продукция: © media pulse 2017
Редактор: Ана Бързакова
Фотограф: Владислав Терзиев


Сподели на профила си във фейсбук