Новата културна година започна за нас с едно незабравимо събитие. На 25-ти януари в Кьолн гостуваха две много специални представителки на българското изкуството – гранд-дамата на театъра Татяна Лолова и поетесата и писателка Мария Лалева. Двете в момента са на турне в различни европейски градове, което те самите весело наричат “Лолова чете Лалева”. То е част от проекта на Катя Костова от Арт Театър, Берлин, и журналиста Георги Тошев “Известни артисти четат съвременни автори”. След успешните литературни четения в София, Берлин и Хамбург през 2018-та година дойде ред и на Кьолн, последваха още Виена и Братислава. Събитието тук се състоя със съдействието на Клуб Будители.

Вечерта на 25-ти януари в Кьолн беше изпълнена със стиховете на Мария Лалева от стихосбирките й “Личен архив” и “Не съм ви ближна”, както и откъси от дебютния й роман “Живот в скалите”, който беше издаден в началото на ноември миналата година и за отрицателно време тиражът му от 30 хил. бройки беше разпродаден. Гласът, патосът и артистични способности на неостаряващата Татяна Лолова придадоха на тези произведения една още по-впечатляваща нотка. Привързаността на актрисата и писателката както една към друга, така любовта им към творбите, които представиха тази вечер, се пренесоха като с магическа пръчка и върху публиката. Забавните истории на Татяна Лолова и шегите между двете дами допринесоха още повече за приятната атмосфера.

Малко преди литературната вечер да започне, имахме честта да се запознаем и да поговорим лично с Татяна Лолова и Мария Лалева.

Татяна Лолова, Мария Лалева и нашата редакторка Ана Бързакова преди литературното четене

Изключително се радваме, че днес сте в Кьолн. Бихте ли ни разказали как се стигна до взаимната ви работа по този проект?

Татяна Лолова: По Божия воля и двете бяхме на хубавия фестивал “Арт Поток” в Царево и някой ми подаде тези прекрасно форматирани, пълни с прелестни стихове книжки на Мария Лалева. Викам си, тя защо Лалева, като аз съм Лолова! Да не би да бъркам името. С прочитането на книжките казах “Това ще го чета аз!”. (плясва с ръце, бел.ред.)

Мария Лалева: Да, така се случи. Тя грабна стихосбирките и сама си ме избра, най-вече заради стихотворението “Не съм ви ближна”.

Татяна Лолова: Просто аз се влюбих в това момиче. Като типаж е много интересна и като творец за мен е много добра. Оказа се, че не само за мен и че освен тези прелестни две книжки (съвсем скоро излиза и третата стихосбирка) тя е написала и романа “Живот в скалите”, който доби такава популярност. Аз още не бях го чела, когато свършиха книгите, и казаха не “Няма книги”, а “Изкупиха се!”.

Кой и как решава кои произведения и пасажи да представите на едно литературно четене?

Мария Лалева:  Последния път аз избрах откъсите. При предишните гостувания в Берлин и Хамбург например Татяна Лолова чете само една от героините, Луиза. Този път обаче решихме да подготвим една изненада за в Кьолн и тя ще чете и мъжки образи. Това четене просто ще е съчетано с нещо много интересно, защото в книгата има една баба Анастасия, която говори на македонски диалект. Един от абзаците ще бъде неин, така че на Татяна Лолова тази вечер ще й бъде тежка задачата. Ще чете доста неща. Иска ми се също да се обяснява кой е героят преди това, за да стане ясно, тъй като без това и без да е прочетена книгата не може да се направи връзка между откъсите. Нарочно съм ги избирала много разнопосочни.

Госпожо Лолова, как се подготвяте като актриса за едно такова четене?

Татяна Лолова: Аз съм се родила подготвена, защото моят артистичен път започна като рецитатор. В гимназията имахме страхотен драм-кръжок, воден от една голяма личност. Викаха ми артистката, като минавах по коридора на училището. Аз обичам стихове, оказа се, че обичам и проза да чета. За мен е голямо удоволствие, че се срещнах с Лалева, въпреки че е променила името ми. (смее се, бел.ред.)

Мария Лалева: Да, много е смешно.

Как се чувствате при едно литературно четене? Поставена сте в по-различна ситуация отколкото на сцената в театъра. Тук е светло, виждате лицата на публиката, техните реакции, разговаряте с тях…

Татяна Лолова: Ами то няма почти никаква прилика с театъра. Различно е, но е пак много хубаво. Както казах, аз съм започнала като рецитатор, много по-късно започнах да играя, когато вече влязох във ВИТИЗ, което е НАТФИЗ сега. Така че за мен четенето на художествен текст е голямо удоволствие.

А за вас като автор, госпожо Лалева?

Мария Лалева: Аз имам много премиери извън “Лолова чете Лалева” в България и те всичките са такива – на светло, с много хора и най-вече с хора, които са топли. Тогава има една реакция, която е много странна, когато става въпрос за тази книга – те бързат да разкажат какво са открили от себе си вътре. Винаги започва с това “Аз, да ви кажа, като четох еди коя си част…” Тогава е много хубаво да ги гледаш в очите. За актьора в театъра трябва празна зала и той да влезе в себе си, но аз не съм актриса и за мен обратната връзка с читателите е много важна. Но като цяло “Живот в скалите” е книга, в която виждаш себе си. Има книги, в които виждаш автора, но тук всеки открива по нещо от и за себе си.

Благодарим най-сърдечно за разговора!

“Толкова сте мили. Бъдете живи и здрави!” – с тези думи актрисата завърши литературното четене

След четенето Мария Лалева разписа нейните стихосбирки и новия си роман за гостите

Татяна Лолова беше донесла също нейната книга “1/2 живот”

Катя Костова от Арт Театър Берлин (ляво) е главното действащо лице зад културния проект “Известни артисти четат съвременни автори”

Татяна Лолова и Мария Лалева с организаторите на кьолнското събитие Клуб Будители

Продукция: media pulse 
Редактор: Ана Бързакова
Фотограф: Владислав Терзиев

© MediaPulse 2019

Сподели на профила си във фейсбук