Конкурс по четене за първи и втори клас

Вторият междуучилищен годишен конкурс по четене на български език „Аз Буки Веди“ за ученици от първи и втори клас в чужбина се проведе на 23 юни от 14.30 часа в град Мюнстер, Германия. За втора година конкурсът протича под патронажа на г-н Стефан Димитров, консул на Република България във Франкфурт на Майн и в партньорство с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Инициативата тази година се осъществи с подкрепата на Немско-българско историческо дружество „Памет“ – гр. Мюнстер и издателство “Даниела Убенова”.

Тази година взеха участие 11 училища от Ахен, Бад Липшпринге, Дортмунд, Есен, Кьолн, Майнц, Манхайм, Мюнстер, Хамбург и за първа година се включиха училища от Амстердам и Париж. Журито, което оценяваше малките четци, бе в състав от трима многоуважавани българисти: проф. д-р Боян Вълчев, доц. д-р Благовест Златанов и д-р Камелия Спасова. 

Конкурсът се проведе традиционно в три кръга: I-ви кръг – четене на познат текст от читанките за първи и втори клас съответно, II-ри кръг – четене на непознат текст в мерена реч и III-ти кръг – четене на непознат текст в проза. 

Конкурсът продължи дълго, но децата седяха в залата и с изключителна съсредоточеност изслушваха своите връстници от българските неделни училища, теглеха си текстове един след друг и без капка на пръв поглед притеснение показваха колко и какво могат. 

На първи и втори кръг преминаха всички явили се участници, а до трети кръг бяха допуснати шест деца от първи и шест деца от втори клас. Те продължиха да се съревновават и там адреналинът беше висок и под зоркото око и ухо на взискателното жури. Въпреки умората малките участници продължиха до края с гордо вдигнати глави. На финала   бяха отличени две царици на буквите за 2018 година: Зора Дафова от БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Париж за 2 клас и Емили Николаева Иванова от БНУ „АБВ“ – Амстердам в категорията „1-ви клас“  . Респект и много успехи пожелаваме на победителките в голямото четене. Разбира се никой не си тръгна с празни ръце, тъй като наградният фонд бе осигурен от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Организаторът от миналата година БНУ „Аз Буки Веди“ – Кьолн си тръгнаха с две 2-ри места – Самуил Иванов в 1-ви клас и във 2-ри клас – Александър Батинов. Консулството на Република България във Франкфурт на Майн осигури две допълнителни поощрителни награди за отличилите се деца. Всички четци получиха подарък книга и грамота, удостоверяваща тяхното успешно участие. 

След края на конкурса екипът ни успя да поговори и с журито.

Медия Пулс: За втора поредна година сте жури в конкурса, намирате ли разлика в децата, по-мотивирани ли са от миналата година?

Проф. Д-р. Боян Вълчев:  Много е интересно човек да наблюдава децата между първи и втори клас. Вижда как във втори клас са се развили изключително бързо и на съвсем друго равнище. Спрямо миналата година няма някаква съществена разлика, но са се увеличили децата, което означава, че се е развила системата, че се е разрастнал конкурсът. Аз преподавам в един факултет за начална и предучилищна педагогика и е изключително интересно да се наблюдават децата в тази гранична възраст, когато излизат от съвсем детското и стават съвсем осъзнати, и ми прави впечатление как някои от тях са с голямо самочувствие и свобода в поведението, което е много хубаво.

Медия Пулс: Децата, растящи в чужбина, израстват дву- или дори триезични, учат се по различен начин. Какво бихте препоръчали да правим, за да ги стимулираме и да не загубят интерес към единия от двата езика?

Проф. Д-р. Боян Вълчев: Този въпрос зависи по-скоро от семейството. Най-лесно е да се направи един дневник и да се отбелязва кой ден колко е чело детето. Също така трябва да се прави разлика дали чете механично или с разбиране. Учителите не трябва да ги затрупват с много материал, защото по-малкото е повече.

По традиция на края на конкурса училището, което ще бъде домакин през следващата година, определя чрез жребий следващия домакин на конкурса. Българско неделно училище „Д-р Петър Берон“ от град Манхайм ще бъдат домакини на четенето през 2019 година. Те изтеглиха жребия тази година и честта да организира Конкурса по четене „Аз Буки Веди“ през 2020 г. се падна на БНУ „Иван Вазов“ от град Есен, Германия.

До ново четене на 22.06.2019 г. в гр. Манхайм!

Благодарим за разговора!

Продукция: © media pulse 2018
Tекст и снимки: Харитина Владимирова
Редакция: Росица Байрактарски

 

Сподели на профила си във фейсбук