На 27ми юни и ние от media pulse имахме честта да присъстваме в Кьолн на литературното четене на почитания и признат в цял свят писател Илия Троянов. Причина за неговото посещение е най-новата му книга “Nach der Flucht”, която беше издадена на 24ти май 2017 в Германия. Като част от турнето си из страната той посети и Literaturhaus Köln, където беше посрещнат с овации от международната публика в препълнената зала.

Илия Троянов – романист, есеист, поет, философ, журналист, издател, преводач, гост-професор в международни университети, носител на безброй награди, изпробвал всички олимпийски спортни дисциплини и т.н., и т.н.”, с тези думи Троянов беше представен от кьолнския издател, галерист и негов събеседник за вечерта Д-р Петер Зилем. “Една всестранно развита личност, едно дете на света, един номад на четири континента.”

И наистина историята на Илия Троянов е изключително интересна и пленителна. Роден на 23ти август 1965г. в София, още на 6 години напуска страната с родителите си. Те намират политическо убежище в Германия, скоро след това, през 1972 година, се пренасят в Кения. Следват различни житейски етапи отново в Германия, Найроби, Париж, Мюнхен, Мумбай и Кейптаун. Днес Троянов живее във Виена, но покрай различните си дейности продължава да пътува по цял свят.

В новата си книга “Nach der Flucht” (в свободен превод “След бягството”, бел.ред.) Илия Троянов разглежда темата за бягството и емигрирането в чужбина. Една съдбоносна крачка, едно необратимо решение, което променя човешкия живот из основи. “Впоследствие, години по-късно, ме глождеше още въпросът дали тогава, преди 45 години, бих одобрил решението на родителите ми да избягат. Дали, ако не бях само на 6 години, щях да се съглася да тръгна,” разказва Илия Троянов. Защото животът в една нова държава носи със себе си много страхове, моменти на самота, отчаяние и несигурност, чувство за изолация и пренебрежение, търсене на собствената идентичност и родина. “Но отговорът ми е “Да!” и с тази моя книга давам официално съгласието си и благодаря на моите родители за този дар.” Защото, колкото и тежко да е, бягството или емигрирането означават и едно ново начало, а за политически бежанци или бежанци от военни райони може би дори и шанс за живот.

“Nach der Flucht” не е автобиографична книга,” добавя Илия Троянов. “Само няколко от историите в нея са се случили на мен или моето семейство. Тази книга е резултат от спомените на множество бежанци и емигранти от какви ли не страни, с които съм разговарял през годините.” И точно това прави тази книга толкова безвременна и универсална, ценна и препоръчителна за всеки – за бежанците и емигрантите, защото ще открият себе си и един вид разбиране в нея; за тези, които не са напуснали родното място, да могат да почувстват това, което други са изживели или още изживяват. Без значение в коя страна по света и през кое десетилетие.

“Nach der Flucht” още не е издадена на български език.

Текст и снимков материал: Ана Бързакова |© media pulse 2017

Сподели на профила си във фейсбук
0 replies

Вашият коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *