Отец Юлиан Ангелов по време на службата за Черешова задушница.

Както повечето православни християни знаят, в съботата на 26-ти май беше отбелязана тазгодишната Черешова задушница. За българите в Кьолн, Бон и околията Българската Църковна Общност Кьолн-Бон беше организирала по този повод Света Литургия и Обща панихида, която се състоя в гръцкия православен храм „Рождение на св. Йоан Кръстител“ в град Брюл.

Но какво означава задушница? Откъде произлиза този обичай в българската православна църква и кога се прави? Нашият екип потърси отговорите на тези въпроси при отец Юлиан Ангелов, който дойде специално за Черешовата задушница от Берлин и отслужи тукашната литургия и панихида.

Панихида за починалите в храма „Рождение на св. Йоан Кръстител“ в Брюл.

Медия Пулс: Отец Юлиан, днес е Черешовата задушница…  

Отец Юлиан: Да, днес е едната от задушниците във всички православни църкви. Това е една особена молитва за душите на починалите. Традиционно в църквата се извършва молебен, така наречената панихида.

От къде произлиза думата “панихида”?

Гръцката дума “панихида”, която се използва и в българския език, има в днешно време малко по-различно значение. Тя е използвана още през първите векове и означава “нощно моление”, “нощно бдение”. Някога, преди да се разреши християнството официално след подписването на Медиоланския едикт през 314 година, християните са били гонени от римляните. Затова им се е налагало нощно време да отслужват службите си. Както и за покойните, които са били убивани от гонителите им. Те са служели върху телата им и са имали право на сутринта да ги погребат. Затова и среднощно бдение. От там идва думата “панихида”. В днешно време ние извършваме нашите моления през деня, но думата е останала в употреба.

Кога е всъщност задушница?

Задушници има три пъти в годината. Те са винаги преди Великия пост, с други думи преди постите в православната църква. По време на постите се предполага, а и трябва живите да обърнат голямо внимание на душите си. Затова и постят, за да могат да се разгледат отвътре, да престанат малко да се разглеждат отвън и да видят как и докъде са я докарали. Да видят дали са в мир със себе си, да водят разговори със собственото аз, за да могат да стигнат до една изповед накрая на поста. Затова тогава те не се занимават с панихиди, по това време песнопенията в храмовете вървят покайно. Покайно и изповедално за тези, които са живи. По тази причина точно преди поста имаме такава концентрирана, сериозна молитва свързана с благотворителност за другите.

Кои са задушници в православната църква?

Имаме три задушници. Едната, която е февруари-март, преди да започне Великият пост преди Великден. (През 2019та тя е на 2ри март, бел. ред.) Втората задушница е тази сега, Черешовата, която е далеч след Великденския, но преди Петровия пост. (Догодина тя е на 15ти юни, бел. ред.) Накрая идва Архангеловата задушница, която е в съботата преди Архангелов ден. Това значи някъде в началото на ноември. (Тази година тя е на 3ти ноември, през 2019та на 2ри ноември, бел. ред.)

Споменахте в проповедта си, че Архангеловата е най-голямата задушница. Защото е преди Коледа?

Не, не е заради Коледа. Просто тогава народът е най-неангажиран. Тогава той вече е събрал житото, приготвил се е за зимата. При тази задушница се отделя също особено внимание на покойните военни, на тези, които са загинали по войни и т.н.

На задушница се палят свещи за покойниците и се моли за мира на техните души.

На задушница всяко семейство приготвя хляб, варено жито и вино.

Традицията с носенето на хляб и жито произлиза от селата от преди десетки години. В селата всички хора се знаят добре, там се знае кой е в недоимък, кой е по-беден и т.н. Не само на панихиди, а и на други празници, примерно когато се обикаля с иконата за Рождество Христово – тогава по същия начин хората си помагат. В различните краища на страната има различни традиции, където свещеникът обикаля и хората му дават по нещо, тези същите идват и носят, пък накрая получават и те по две торби храна и т.н.

Така е и при панихидата – тогава отиваме на църква и, щом имаме възможност, даряваме храна на нуждаещите се в името и за доброто на тези, които вече нямат възможност да направят нещо за себе си, защото са напуснали пределите на този свят. Поради тази невъзможност за тях, ние останалите на земята даряваме на нуждаещите се тази храна в тяхно възпоменание и за тяхно добро. Това добро дело приписваме на тези наши покойници, които вече не са сред нас, и молим Бог да им прости греховете.

Това е по-важното за тези молитви. Това, че ние тук си раздаваме, е, защото спазваме традицията. Основанието при нас днес в големите градове го няма.

А защо точно жито и вино?

Житото е символ на възкресението – като бучнеш житното зрънце в земята, то възкръсва и дава плод. Виното пък олицетворява кръвта Христова.

Освен че се ходи на църква прави ли се нещо друго на задушница?

Да, ходи се на гробищата по градовете. Първо се отслужва панихида в църквата и след това се се отива на гроба на починалите. Там също се отслужват кратки молитви, които се наричат трисаги.

Традиционно за задушница – хляб, варено жито и вино.

Има ли нещо, което не се прави в тези определени съботи?

Не, всъщност не. Но като цяло не остава много време за друго, най-важното е да отидеш на църква и да се помолиш за починалите. Този ден е отреден за тях. Както и в неделните дни не се чисти къщата. Но не защото е нещо лошо да почистиш дома си, а защото така губиш време за църква и за душата си. Някои казват, че не трябва, защото ще ти се случи нещастие. В България всичко е свързано със суеверия. Няма да ти се случи нищо, то ти се е случило вече, като не си отишъл на църква. (Смее се, бел. ред.)

Ами например сватба или кръщене?

Сватби не се провеждат, защото сватбата е дадена за неделя. Но кръщенета се правят, за тях няма никакво ограничение. За сватбата има, тъй като за сватбите се предполага, че младоженците присъстват първо на неделната литургия, след нея пристъпват към бракосъчетанието и след това взимат причастие.

Благодарим за разговора!

Продукция: © media pulse 2018
Текст и снимков материал: Ана Бързакова

Сподели на профила си във фейсбук